Prva arhivska ustanova u BiH i član Međunarodnog arhivskog vijeća

telefon / fax: + 387-33-206-492
e-mail: info@arhivbih.gov.ba
Reisa Džemaludina Čauševića 6, Sarajevo

Посјета делегације Државног архива Србије

20/23. децембар 2021. - Четверочлана делегација Државног Архива Србије, на челу са директором Др Мирославом Перишићем, боравила је ове седмице у вишедневној радној посјети Архиву Босне и Херцеговине. Том приликом било је говора о потписивању Споразума о сарадњи  и заједничким стручно-истраживачким пројектима, обзиром да оба архива у својим фондовима чувају архивско градиво које се преплиће и надопуњује. Као само један од примјера може се истаћи фонд Дринске бановине (1929 -1941.), чији је административни центар био у Сарајеву, а која је обухватала и знатан дио данашње западне Србије. 
Директорица Архива Босне и Херцеговине, Мр. Данијела Мрда, упознала је госте са тренутним активностима везаним за обраду и дигитализацију докумената, при чему су представници Државног Архива Србије истакли да су спремни пружити сваки расположиви вид помоћи и подијелити своје богато искуство стечено при практичном раду на истовјетним пословима.
Гости из Србије и директорица Архива Босне и Херцеговине посјетили су Његово Високопреосвештенство митрополита дабробосанског Господина Хризостома. Високопреосвећени их је упознао са радом Митрополије и архивским градивом које посједује. Разговарало се о модалитетима сарадње и стручној помоћи  архиву митрополије Дабро-босанске, при чему би судјеловао и Архив Босне и Херцеговине кроз обиље докумената везаних за Српску православну цркву који се налазе у његовим депоима.
Делегације су посјетиле и општинску управу Источно Ново Сарајево, гдје су се сусрели са начелником општине Јованом Катићем и замјеником начелника Александром Костовићем. Обзиром на заједничке припреме у организацији манифестације "Принципови дани", обиљежавању 30. обљетнице постојања општине, те планираног проучавања кретања сарајевских Срба и њиховог значаја за историју Сарајева, начелник Катић је истакао да ће резултати наведених активности бити од највећег културног и друштвеног значаја.
Уприличен је и сусрет са градоначелником Источног Сарајева Љубишом Ћосићем, гдје је било говора о могућим облицима сарадње, пошто је Државни архив Србије једна од најозбиљнијих установа овог типа у региону која чува богато и вриједно архивско градиво.
Организиран је и посјет музеју и старој православној цркви на Башчаршији и том приликом је закључено да је потребно извршити неопходне конзерваторске захвате на одређеном броју вриједних књига и рукописа.