Prva arhivska ustanova u BiH i član Međunarodnog arhivskog vijeća

telefon / fax: + 387-33-206-492
e-mail: info@arhivbih.gov.ba
Reisa Džemaludina Čauševića 6, Sarajevo

Архив Босне и Херцеговине на манифестацији „Принципови дани у Источном Новом Сарајеву"

27.6.2023. - У оквиру манифестације „Принципови дани у Источном Новом Сарајеву" на Тргу Републике Србије отворена је изложба "Српске православне цркве - нацрти и пројекти 1878-1941", а која је резултат сарадње Општинске управе Источно Ново Сарајево и Архива Босне и Херцеговине. 
 
Директор Архива БиХ Данијела Мрда рекла је да су представљене важније саграђене, односно реконструисане и адаптиране православне цркве, од времена аустроугарске управе и Краљевине Југославије, те да ће шира јавност обогатити знање о историјском и културном насљеђу Срба у БиХ.
 
Замјеник начелника општине Источно Ново Сарајевo Александар Костовић подсјетио је да су општина и Архив БиХ прошле године у јуну потписали меморандум о сарадњи, те да ће овакви и слични догађаји бити организовани и убудуће.
 
Декан Православног богословског факултета "Свети Василије Острошки" у Фочи Владислав Топаловић, који је и рецензент изложбе, рекао је да је у архитектури цркава препознатљива наглашена потреба да се на умјетнички начин изрази чежња Срба у Аустроугарској за слободом.
 
Архив Босне и Херцеговине сматра да је потребно ширу јавност упознати са документарном грађом коју чува у својим депоима, а судјеловање на културним манифестацијама је свакако једна од изузетних прилика да се та идеја и оствари.