Prva arhivska ustanova u BiH i član Međunarodnog arhivskog vijeća

telefon / fax: + 387-33-206-492
e-mail: info@arhivbih.gov.ba
Reisa Džemaludina Čauševića 6, Sarajevo

Предсједавајући Предсједништва БиХ др. Драган Човић посјетио Архив Босне и Херцеговине

23.02.2018. - Предсједавајући Предсједништва БиХ др. Драган Човић посјетио је данас Архив Босне и Херцеговине. Током званичне посјете упознао се са досадашњим радом, постигнутим резултатима, међународном институционалном сурадњом и актуалним проблемима са којима се Архив сусреће.

Високом госту уручени су пригодни поклони, а у разговору са руководством Архива, информиран је о тренутном стању у коме се налази архивска грађа, у шта се особно увјерио приликом обиласка санационих радова који се изводе у најугроженијим депоима.

Руководство Архива се захвалило Предсједништву на подршци: "Увијек су нас подржавали везано за све наше пројекте на међународној сцени, а било их је много у протеклих 70 година. Предсједништво је сваки пут стало уз нас. Оно што је битно напоменути, јесте да је Архив БиХ данашњим сусретом добио подршку у реализацији једног од већих пројеката Архива, а ријеч је о пројекту Дијалог за будућност Државне комисије за UNESCO, којим ћемо омогућити грађанима БиХ, односно нашим истраживачима да у будућности имају квалитетан приступ грађи коју чува ова институција, путем најмодерније читаонице у нашој земљи, за коју смо недавно урадили и грађевински пројекат.“

 "Мислим да је штета што више времена не проводимо овдје, јер то би нас натјерало да у овом амбијенту имамо прави увид у архив који свједочи временима прије толико година. Ово благо које имамо требало би сачувати и отворити врата свима који се желе бавити повијешћу, истраживањем наше културе и традиције и свега што је било реалност живота на овом простору. Драго ми је да сам направио бар мали увид и ја желим да вам будемо при руци. Тражите, ја знам да је тешко одвојити значајнија средства за овакве захвате, али толико интереса показују сви из међународних институција да заштитимо ову грађу", рекао је Човић.

Истакнуо је немјерљив цивилизацијски, хисторијски и културни значај грађе које се чува у Архиву, те исказао пуну подршку свим активностима потребним да се Архив заштити као институција од посебног државног значаја и осигурају све неопходне претпоставке за његово неометано функционирање.