Prva arhivska ustanova u BiH i član Međunarodnog arhivskog vijeća

telefon / fax: + 387-33-206-492
e-mail: info@arhivbih.gov.ba
Reisa Džemaludina Čauševića 6, Sarajevo

Sporazum između Arhiva Bosne i Hercegovine i Kazneno-popravnog zavoda poluotvorenog tipa Sarajevo

19.01.2017. - U prostorijama Arhiva Bosne i Hercegovine potpisan je sporazum o saradnji između Arhiva Bosne i Hercegovine i Kazneno-popravnog zavoda poluotvorenog tipa Sarajevo. Sporazum su potpisali direktor Arhiva Bosne i Hercegovine Saša Klepić i direktor KPZ Sarajevo Amer Softić.

Riječ je o sporazumu, prema kojem će KPZ Sarajevo Arhivu Bosne i Hercegovine ustupiti radno sposobne osobe, koje se dobrovoljno javljaju na rad u zajednici, te će im time biti omogućen društvno-korisni rad, dok će Arhiv BiH izraditi monografiju Kazneno-popravnog zavoda poluotvorenog tipa Sarajevo i P.J. Miljacka.

Direktor Kazneno-popravnog zavoda poluotvorenog tipa Sarajevo Amer Softić naglasio je, kako je ovo od izuzetnog značaja za cjelokupnu zajednicu, jer će se osuđenim zatvorenicima omogućiti jedan vid terapije, te će se isti kroz rad socijalizirati i pripremati za život izvan zatvorskih ćelija. Također je napomenuo da učešće u društvno-korisnim aktivnostima nije novost, te da je ovo nekada bila česta praksa, koju je neophodno ponovno pokrenuti.
"Na ovaj način dobijamo ljude koji su zaposleni, kojima organizujemo rad i dajemo im osjećaj bitnosti i pripadnosti u ovom društvu. Rad je kao što nam je poznato, najbolja terapija", kazao je direktor Softić.

Prisutnima se obratio i direktor Arhiva Bosne i Hercegovine Saša Klepić, te srčano pozdravio potpisivanje ovakve vrste sporazuma. Istakao je da se radi o prvoj vrsti sporazuma od Dejtona, koji je potpisan između državne instutucije i institucije Federacije Bosne i Hercegovine. Naglasio je kako Arhiv Bosne i Hercegovine, pored mnoštva arhivske dokumentacije koju čuva, posjeduje i onu vezanu za zgradu Kazneno-popravnog zavoda poluotvorenog tipa Sarajevo. Ta zgrada sagrađena je za vrijeme austrougarskog perioda i od tada služi državi kao kazneno-popravni zavod. Nadalje, direktor Arhiva Bosne i Hercegovine Saša Klepić rekao je kako će osuđeni zatvorenici raditi skupa za osobljem Arhiva Bosne i Hercegovine na arhivskim poslovima sređivanja građe, a sa radom počinju 01. februara ove godine.
"Angažovanjem osuđenika i naših ljudi kojih nije dovoljno, mi ćemo tokom 2017. doprinijeti stvaranju boljih uslova za čuvanje građe. Radnici će sve papire 'provući kroz ruke', skidati sa njih prašinu i preslagati ih. S druge strane, ulazimo u projekat rekonstrukcije četiri sobe i time stavljamo tačku na sigurnost građe za narednih 100 godina", zaključio je Klepić.