The first modern archival institution in Bosnia-Herzegovina

phone/fax: + 387-33-206-492
e-mail: info@arhivbih.gov.ba
Reisa Džemaludina Čauševića 6, Sarajevo

Kroz projekat sa državnim arhivom Turske obezbjeđena vrijedna donacija

Informacija za javnost

Sarajevo, 27.11.2017. godine

-     svim medijima

Predmet:  Obavijest  za  javnost,  kroz  projekat  sa  državnim  arhivom  Turske  obezbjeđena  vrijedna donacija

Direktor Arhiva Bosne i Hercegovine Saša Klepić boravio je u Instanbulu gdje je krajem prošle sedmice održao sadržajan sastanak sa direktorom Arhiva Republike Turske Ugur Unalom.

Između veoma bitnih tema na sastanku je usaglašen konačan tekst Aneksa sporazuma koji se odnosi na digitalizaciju arhivske građe na osmanskom jeziku, a nalazi se u arhivima Bosne i Hercegovine.

Saša Klepić je tom prilikom istakao da se radi o mnogostrukom interesu za instituciju koju predstavlja.

„Konačno smo dogovorili da ta građa bude arhivistički sređena, a potom  digitalizovana. Bitno je naglasiti da će sažeci dokumenata biti prevedeni u narednih 24. mjeseca na moderan jezik. Takav sređen arhivski materijal biće od velikog značaja za istoričare i istraživače koji žele proučavati ovu vrstu arhivske građe“  istakao je Klepić.

On dodaje da je dogovoreno s turskom stranom,   da će oni isporučiti i predati u trajno vlasništvo skupocijene mašine za skeniranje dokumenata. Ukupno šest ustanova će dobiti ove mašine od državnog, preko entitetskih do kantonalnih arhiva.

„Radi se o značajnoj pomoći za naše arhive iz prostog razloga što su budžeti za ove ustanove u dobroj mjeri ograničeni i često nismo u stanju izdvojiti sredstva za nabavku ove vrste opreme. Za realizaciju ove donacije prestalo je da se rješe samo tehničke stvari i nadam se da de se u najskorijem vremenu ova oprema naći u našim arhivima“ zaključio je Klepić.

S poštovanjem,

                                                                                                                                                                                          Info služba Arhiva BiH