Prva arhivska ustanova u BiH i član Međunarodnog arhivskog vijeća

telefon / fax: + 387-33-206-492
e-mail: info@arhivbih.gov.ba
Reisa Džemaludina Čauševića 6, Sarajevo

Jačanje kapaciteta Arhiva Bosne i Hercegovine

24.07.2015. - U okviru realizacije projekta "Jačanje kapaciteta Arhiva Bosne i Hercegovine", potpisan je Protokol o suradnji  između Češke razvojne agencije, Državnog arhiva Češke i Arhiva Bosne i Hercegovine. Vrijednost projekta je 290.000 KM, a planirana je adaptacija prostora za laboratoriju u kojoj bi se vršilo restauriranje oštećene i ugrožene arhivske građe, kao i nabavka potrebne opreme. Sporazum su potpisali ambasador Republike Češke u BiH Jakub Skalnik i vršilac dužnosti direktora Arhiva BiH Šimun Novaković. Projekt predviđa i organiziranje dvomjesečne stručne obuke za dva uposlenika Arhiva BiH u Češkoj.
„Riječ je o donaciji laboratorijske opreme za restauraciju i konzervaciju arhivske građe, prvenstveno u smislu spašavanja nagorene arhivske građe koja je i najviše oštećena u navedenim požarima. Mi ćemo iz onoga što nam je ponuđeno pokušati izvući maksimum i osigurati preduvjete kojim se obvezujemo ovim potpisom, kako bi se moglo ići u realizaciju ovog projekta“  izjavio je vršilac dužnosti direktora Arhiva BiH.
Ambasador Češke republike, Jakub Skalnik je izrazio svoju uvjerenost da će projekt bitno poboljšati kvalitet zaštite arhivske građe koja se nalazi u Arhivu BiH.