The first modern archival institution in Bosnia-Herzegovina

phone/fax: + 387-33-206-492
e-mail: info@arhivbih.gov.ba
Reisa Džemaludina Čauševića 6, Sarajevo

Otvorena izložba "Bajina Bašta u dokumentima Arhiva Bosne i Hercegovine (1929 - 1941)"

25.07.2022. - U sklopu obilježavanja Dana opštine Bajina Bašta, u gradskoj galeriji postavljena je izložba "Bajina Bašta u dokumentima Arhiva Bosne i Hercegovine (1929 - 1941)". Tim povodom, predsjednica opštine Vesna Đurić organizovala je prijem za predstavnike Arhiva BiH, mr Danijelu Mrdu direktorku Arhiva Bosne i Hercegovine, prof.dr Šimuna Novakovića zamenika direktora Arhiva i prof. dr Dragu Mastilovića dekana filozofskog fakulteta univerziteta u Istočnom Sarajevu i predsjednika udruženja istoričara RS. Jedna od tema bila je uspostavljanje saradnje izmedju Bajine Bašte i Istočnog Sarajeva.
 
”Pozivam Bajinobaštane da dodju na večerašnju izložbu, možda pronađu svoje pretke na kandidatskim izbornim listama u tom periodu. Posebno mislim da će mladima iz Bajine Bašte biti interesantno shvatiti povezanost Sarajeva i Bajine Bašte upravo u kontekstu razvoja Bajine Bašte. Posle devastacije u Prvom svjetskom ratu, ova se lijepa mala varoš razvija i urbanizuje na jedan kvalitetan i moderan način pod brižnim rukovodstvom tadašnje Kraljevine Jugoslavije, kroz projekte mostova i puteva. Interesantno je to da Arhiv BiH posjeduje projektnu dokumentaciju planirane crkve u Perućcu iz 1940. godine, a što će možda biti motiv da se ova ideja realizuje. Izložba je prilika da se građani prisjete naših veza koje imamo stotinama godina kroz istoriju Sarajeva i Bajine Bašte”, rekla je Danijela Mrda direktorka Arhiva BiH, ujedno i autorica izložbe.
 
Bajina Bašta bila je u sastavu Drinske banovine, čije je administrativno središte bilo u Sarajevu. Izložba će biti otvorena narednih mjesec dana.