The first modern archival institution in Bosnia-Herzegovina

phone/fax: + 387-33-206-492
e-mail: info@arhivbih.gov.ba
Reisa Džemaludina Čauševića 6, Sarajevo

Подршка Турске Архиву БиХ: Потписан споразум о преузимању опреме за дигитализацију архивске грађе

14.09.2020. - У просторијама Архива Босне и Херцеговине уприличена је церемонија потписивања споразума о преузимању опреме за дигитализацију архивске грађе између Архива Босне и Херцеговине, Генералне дирекције Државног архива Предсједништва Републике Турске и Турске агенције за међународну сарадњу и координацију (ТИКА).
 
Потписивању у просторијама Архива БиХ присуствовали су директори архива у БиХ и представници ТИКА-е.
Координатор ТИКА-е у БиХ Мухамед Унал подсјетио је да су се данас окупили поводом реализације пројекта у оквиру протокола о сарадњи потписаног између државних архива Турске и БиХ.
 
"У оквиру овог пројекта планиране су и узвратне посјете експерата архива двије земље које ће радити на очувању заједничке грађе. Данас смо испоручили опрему потребну за реализацију дигитализације османске архивске грађе која се налази у БиХ", појаснио је Унал.
 
"Као резултат дигитализације османске грађе, наредни корак ће бити превођење на турски језик тих докумената, који су писани на староосманском. То ће бити веома значајно ради даљњег истраживања и анализе од стране експерата двије земље. Ради се о седам професионалних скенера. По један уређај ће бити дониран Архиву БиХ, Архиву РС-а, Хисторијском архиву у Сарајеву, архивима Унско-санског кантона, Тузланског, Средњобосанског и Херцеговачко-неретванског", рекао је Унал.
 
 
Међу директорима архива који су присуствовали данашњој церемонији био је и директор Архива Херцеговачко-неретванског кантона Мумин Исић, Унско-санског кантона Фикрет Ковачевић, Тузланског Омер Зулић, Архива Републике Српске Бојан Стојнић и Средњобосанског кантона Споменка Пелић.
 
Видео прилог може се погледати на линку: https://www.youtube.com/watch?v=PmgcWc7fq4I