The first modern archival institution in Bosnia-Herzegovina

phone/fax: + 387-33-206-492
e-mail: info@arhivbih.gov.ba
Reisa Džemaludina Čauševića 6, Sarajevo

Arhitektura za vrijeme austrougarske uprave na mostarskom Filozofskom fakultetu

10.12.2019.  - Izložba "Arhitektura u Bosni i Hercegovini za vrijeme austrougarske uprave" otvorena je u utorak na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru (SUM), u sklopu obilježavanja "Dana arhiva i arhivske djelatnosti u BiH".
Odabrani izlošci prikazuju nacrte objekata svih vjerskih zajednica u BiH, državnih i upravnih zgrada, te nekih gospodarskih objekata sagrađenih ili rekonstruiranih u vrijeme austrougarske uprave.
 
Izložbu je otvorio zamjenik ravnatelja Arhiva BiH Šimun Novaković kazavši kako je ona koncipirana na nekoliko različitih načina te kako posjeduje raznovrsnosti u smislu objekata, ali i raznovrsnosti kultura naroda koji žive u BiH.
 
Novaković je podsjetio kako Arhiv BiH i Filozofski fakultet u Mostaru od 2015. godine imaju potpisan sporazum o suradnji, u sklopu čije je provedbe Arhiv BiH i proteklih godina postavljao izložbe na Filozofskom fakultetu.
 
- Arhiv BiH pokušava raznovrsnošću svoga gradiva, pa i kroz ove izložbe, afirmirati, odnosno ponuditi studentima i profesorima na istraživanje što Arhiv sve posjeduje. Upravo je namjera potpisivanja Sporazuma o suradnji bila da približimo Filozofski fakultet kao znanstveno istraživačku instituciju i Arhiv BiH kao izlog gdje se može istraživati cijelo bogatstvo u BiH i svih njenih naroda - kazao je Novaković.
 
Prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta SUM-a Marko Odak također je podsjetio kako je izložba nastavak uspješne suradnje Arhiva BiH i Filozofskog fakulteta.