Prva arhivska ustanova u BiH i član Međunarodnog arhivskog vijeća

telefon / fax: + 387-33-206-492
e-mail: info@arhivbih.gov.ba
Reisa Džemaludina Čauševića 6, Sarajevo

75. godišnjica osnivanja Arhiva Bosne i Hercegovine

12.12.2022. - Svečanom akademijom Arhiva BiH danas je u prostorijama Arhiva BiH obilježeno 75 godina rada ove ustanove.

Direktor Arhiva Danijela Mrda rekla je povodom jubileja da je Arhiv posebna ustanova koja je po prirodi i poslu koji radi inkluzivna i da baštini i čuva najvažnije dokumente iz istorije i kulturnog nasljeđa iz različitog perioda BiH.

"Najstariji dokument je iz 1395. godine - Povelja Stefana Dabiše, a vrlo važan i dragocjen fond koji imamo u Arhivu je iz austrougarskog perioda - Drinska banovina i fondovi novijeg perioda i istorije", istakla je Mrda. Ona je navela da je mnogo posla iza, a još više ispred, te da je ovo rukovodstvo riješeno da u narednim godinama Arhiv BiH bude moderna institucija, koja će biti apsolutno po modernim postulatima savremene arhivistike dostupna istraživačima i građanima koji imaju određenog interesa u potrazi za dokumentima. "Za ovih 75 godina stekli smo mnogo prijatelja koji su se danas odazvali našem pozivu i sa nama obilježavaju ovaj poseban dan", napomenula je Mrda.

Arhiv BiH su povodom 75 godina rada posjetili direktori Arhiva Republike Srpske, Arhiva Federacije BiH /FBiH/ i svih kantonalnih arhiva u FBiH, te predstavnici javnog i političkog života u BiH, kao i ambasada u BiH.

Mrda je naglasila da im je čast i zadovoljstvo da su im se povodom ovog značajnog jubileja pridružili gosti iz regiona - predstavnici Arhiva Jugoslavije, Arhiva iz Srbije, Istorijskog arhiva Užica, Niša, Arhivističkog društva Srbije, kao i kolege iz pokrajinskog arhiva Maribor iz Slovenije.

Prisutnima se obratio i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović, koji je i istaknuti arhivski radnik koji podržava arhivsku službu dugi niz godina.

"Vrlo značajan jubilej je 75 godina bilo kog arhiva, a posebno Arhiva BiH jer znam da se ovdje nalazi građa koja je baština svih naroda koji žive na ovom prostoru, ali i baština okruženja", rekao je Radmanović.

Radmanović je istakao da jedan dio arhivske građe koje se nalazi u Arhivu značajan za cijelu civilizaciju i za cijeli 20. vijek, bez koje ne može da se zamisli bilo kakvo istraživanje o početku Prvog svjetskog rata, pa i dalje. Prema njegovim riječima, neizmjerno je bogatstvo onoga što se nalazi u Arhivu i podstrek je za dalji rad. On je dodao da sadašnji menadžment ima dobre prijedloge za budući razvoj.

"U ovakvim situacijama moramo se prisjećati i onog što je urađeno, pa i ličnosti koje su doprinijele da sačuvamo ovoliko građe do ovoga perioda. Arhivi su institucije koje čuvaju istinu i ljudi koji rade u arhivu su oni koji doprinose istini bez obzira što u ovom momentu ne možemo reći da je i 20. i 21. vijek onaj koji počiva na istini", zaključio je Radmanović.

Na otvaranju ove značajne akademije nastupilo je i Srpsko pjevačko društvo "Sloga" iz Sarajeva.