Prva arhivska ustanova u BiH i član Međunarodnog arhivskog vijeća

telefon / fax: + 387-33-206-492
e-mail: info@arhivbih.gov.ba
Reisa Džemaludina Čauševića 6, Sarajevo

МЕЂУНАРОДНО АРХИВИСТИЧКО САВЈЕТОВАЊЕ „МЕЋАВНИК 2022“

5./7.10.2022. - Под слоганом „Чувамо прошлост – мислимо на будућност“, у Дрвенграду на Мећавнику, Архивистичко друштво Србије је и ове године  било домаћин за преко 150 учесника и гостију из земље и иностранства.
Повод окупљања шести пут за редом је Међународно архивистичко савјетовање "Мећавник 2022". Овогодишње савјетовање карактерише рекордан број аутора и учесника. 
 
Укупно 46 презентованих реферата били су распоређени у двије основне теме, а у свакој од њих постојали су мањи тематски блокови који су третирали сродне проблеме. Прва тема „Архивска служба – питања и одговори“ имала је по програму 25 реферата (презентовано 24), док је друга „Извори за повијесницу (Архиви и едукација)“ имала предвиђена 23 реферата (презентовано 22).
 
Oве године, учествовали су, поред колега из Србије, колегиница из Црне Горе, затим колегинице и колеге из Босне и Херцеговине, Словеније, Хрватске, Бугарске, Руске Федерације, Белорусије. Аутори су били из Државног архива Црне Горе, Државног архива у Вуковару, Архива Републике Словеније, са Руског државног универзитета и Белоруског истаживачког института за документацију и архивистику, Централног државног архива из Софије у Бугарској, са Свеучилишта,односно Филозофског факултета у Загребу, Државног архива у Дубровнику, Института за савремену историју из Београда, Кантоналног архива Травник, Хисторијског архива Сарајево, Архива Брчко Дистрикта Босне и Херцеговине.
 
Испред Архива Босне и Херцеговине били су присутни директорица мр Данијела Мрда , замјеник директора др Шимун Новаковић и Синиша Домазет, архивски савјетник.
 
У оквиру свечаног програма уприличена је промоција Зборника радова „Архивска грађа у теорији и пракси“ број 5 са савјетовања АДС одржаног 2021. године у Новом Саду. Поред овог издања, презентован је и шеснаести број Информативног билтена АДС „Архивски гласник“.
 
Рад Савјетовања је настављен у двије паралелне сесије. Из Архива Босне и Херцеговине реферате у оквиру теме „Архивска служба – питања и одговори“ имали су Синиша Домазет, (Идентифицирање и заштита оштећених докумената у Архиву Босне и Херцеговине) и Шимун Новаковић, (Успостава и рад лабораторија за рестаурацију и конзервацију у Архиву БиХ).