Prva arhivska ustanova u BiH i član Međunarodnog arhivskog vijeća

telefon / fax: + 387-33-206-492
e-mail: info@arhivbih.gov.ba
Reisa Džemaludina Čauševića 6, Sarajevo

Arhivskom izložbom „Kroz zbirke i fondove Arhiva Bosne i Hercegovine“ obilježen 74. rođendan Arhiva Bosne i Hercegovine

U povodu obilježavanja 74 godine postojanja Arhiva Bosne i Hercegovine osnovanog 12. decembra 1947. godine, a koji se obilježava i kao Dan arhivske službe u Bosni i Hercegovini, u prostorijama Arhiva u zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine otvorena je arhivska izložba „Kroz zbirke i fondove Arhiva Bosne i Hercegovine“. Izložbu je otvorila direktorica Arhiva Bosne i Hercegovine Danijela Mrda koja je u svom obraćanju naglasila značaj ove ustanove i arhivskih fondova koji se pune 74 godine čuvaju u ovoj ustanovi- najstarijem arhivu u Bosni i Hercegovini. Prisutnim kolegama i gostima iz BH arhiva direktorica Mrda čestitala je Dan arhivske službe i poželjela puno uspjeha u budućem radu.

Zamjenik direktora Arhiva Bosne i Hercegovine Fuad Ohranović prisutne je upoznao o sadržaju izložbe i namjeri da se u povodu rođendana Arhiva javnosti prikaže jedan dio arhivskih dokumenata koji se čuvaju u ovoj ustanovi. Naglasio je da su arhivisti imali težak zadatak da od mnogih vrijednih arhivalija iz naše prošlosti izaberu samo pojedine fragmente, u kojima će nesumnjivo uživati zaljubljenici kulture koji budu posjetili ovu izložbu.

Izložba će ostati otvorena do 31.12.2021. godine, te se ista može posjetiti svakim radnim danom od 9. do 15. sati uz prethodnu najavu.

U sklopu obilježavanja Dana Arhiva Bosne i Hercegovine i arhivske službe BIH, u saradnji sa Arhivističkim udruženjem Bosne i Hercegovine, nakon otvorenja izložbe upriličena je i promocija Glasnika arhivâ i Arhivističkog udruženja Bosne i Hercegovine.