Prva arhivska ustanova u BiH i član Međunarodnog arhivskog vijeća

telefon / fax: + 387-33-206-492
e-mail: info@arhivbih.gov.ba
Reisa Džemaludina Čauševića 6, Sarajevo

Ministar pravde dr. sc. Josip Grubeša u službenom posjetu Arhivu Bosne i Hercegovine

28.06.2021. - Danas je Arhiv Bosne i Hercegovine posjetio ministar pravde u Vijeću ministara BiH dr. sc. Josip Grubeša. Njegovi su domaćini bili ravnateljica Arhiva BiH mr. sc. Danijela Mrda i njezin zamjenik prof. dr. sc. Šimun Novaković. Rukovodstvo Arhiva BiH upoznalo je ministra Grbešu s povijesnim okolnostima formiranja arhivske službe u Bosni i Hercegovini s posebnim naglaskom na fondove pravosudne tematike koji se čuvaju u Arhivu BiH.

Razgovarano je i o provedbi Sporazuma o pitanjima sukcesije, kadrovskim pitanjima vezano za popunu postojeće sistematizacije radnih mjesta u Arhivu BiH, osiguranju smještajnog prostora za arhivsko gradivo koje će se u narednom razdoblju preuzimati od institucija BiH, te izazovima koji prate aktualne arhivske tijekove vezane za digitalizaciju arhivskoga gradiva. 

Budući da Arhiv BiH djeluje kao samostalna upravna organizacija Vijeća ministara, ministar Grubeša je ukazao na važnost arhivske djelatnosti kao čuvateljice kolektivnog pamćenja povijesti naroda Bosne i Hercegovine te izrazio svoju podršku nastojanjima rukovodstva Arhiva BiH za poboljšanje statusa arhivske službe u domenu nadležnosti Vijeća ministra BiH.

Ministar Grubeša je istom prigodom ukazao da je Ministarstvo pravde samo jedna od sastavnica kolektivnog suosnivača Arhiva BiH te izrazio nadu da će i druga ministarstva u Vijeću ministara BiH dati podršku nastojanjima Arhiva BiH za poboljšanje njihova rada.