Prva arhivska ustanova u BiH i član Međunarodnog arhivskog vijeća

telefon / fax: + 387-33-206-492
e-mail: info@arhivbih.gov.ba
Reisa Džemaludina Čauševića 6, Sarajevo

У Истанбулу потписан Протокол о сарадњи између Генералне дирекције Државног архива Предсједништва Републике Турске и Архива Босне и Херцеговине

25.06.2021. - Четверочлана делегација Архива Босне и Херцеговине, коју су чинили директорица Данијела Мрда у пратњи замјеника директора Шимуна Новаковића, замјеника директора Фуада Охрановића и Домазет Синише, вишег архивисте, боравила је у тродневној посјети Отоманском Архиву у Истанбулу у периоду 22/25.06.2021. године. Том приликом, потписан је Протокол о сарадњи између Генералне дирекције Државног архива Предсједништва Републике Турске и Архива Босне и Херцеговине.
Протоколом је регулисана размјена репродукованих примјерака архивских докумената, пратећих водича и инвентара, чиме ће се допунити постојећи фондови. Поред докумената, предвиђена је и размјена стручњака у циљу побољшавања знања у архивистици и модерним технологијама и планирано је организовање заједничких изложби и научних скупова. Имајући у виду дугогодишњу заједничку историју и испреплетене односе наше двије земље, значај овог Протокола је више него очигледан.
Приликом састанка између генералног директора, господина Угур Унала и директорице Архива Босне и Херцеговине, госпође Данијеле Мрде, било је ријечи о заједничким проблемима државних Архива, специфичним програмима рада, начину популаризације архива у друштву и о важности подршке надлежних институција нашим културним институцијама. Договорени су приоритети рада у текућем заједничком пројекту дигитализације докумената османског периода, те потребне измјене и побољшања у досадашњој комуникацији и сарадњи.
Домаћини су организовали обилазак комплекса Отоманског архива и његове сталне поставке најважнијих докумената и упознали делегацију са методиком и условима рада у читаоници, депоима, лабораторијима за рестаурацију и дигитализацију, као и са онлине приступом фондовима који су похрањени у Истамбулу и Анкари.
У склопу посјете предвиђено је и разгледање културно-историјских знаменитости Истанбула.