Prva arhivska ustanova u BiH i član Međunarodnog arhivskog vijeća

telefon / fax: + 387-33-206-492
e-mail: info@arhivbih.gov.ba
Reisa Džemaludina Čauševića 6, Sarajevo

Посјета делегације Турске агенције за сарадњу и координацију (ТИКА) Архиву Босне и Херцеговине

08.06.2021. - Директорица Архива Босне и Херцеговине мр. сц. Данијела Мрда и  замјеници проф. др. сц. Шимун Новаковић и мр.сц. Фуад Охрановић, одржали су радни састанак са директором Турске агенције за сарадњу и координацију (ТИКА) за Босну и Херцеговину, господином Мухаммедом Уналом и његовим сарадницима. На састанку је било ријечи о наставку досадашњих пројеката и дефинирању приоритетних послова у наредном периоду. Закључено је да има још доста простора за заједничке активности, при чему ће се дати предност изналажењу начина за стручно усавршавање кадрова кроз размјену искустава између сродних институција у Босни и Херцеговини и Турској, те појачаној афирмацији културних и научних садржаја.
Гости из Турске информирани су о досадашњој динамици пројекта дигитализовања архивске грађе из османског периода, за чију је реализацију ТИКА обезбиједила седам савремених скенера. Како је договорено у пројекту, скенирани документи ће бити преведени са староосманског језика и тако постати доступни за проучавање широј академској заједници.
Током своје посјете, представници Турске агенције за сарадњу и координацију су обишли депое који су обновљени њиховом донацијом 2018. године и изразили увјерење да ће се ова позитивна пракса наставити и у блиској будућности.
Делегацији  Турске агенције за сарадњу и координацију представници Архива Босне и Херцеговине су уручили пригодан поклон - вјерну репродукцију Берата султана Мурата босанском везиру Мехмед паши из 1039. године по хиџри, документ из Збирке поклона и откупа Архива Босне и Херцеговине.