The first modern archival institution in Bosnia-Herzegovina

phone/fax: + 387-33-206-492
e-mail: info@arhivbih.gov.ba
Reisa Džemaludina Čauševića 6, Sarajevo

31.8.2023. - Филозофски факултет Универзитета у Бањалуци и Архив БиХ потписали су данас Споразум о сарадњи.
 
Споразум су потписали Срђан Душанић, декан Филозофског факултета Универзитета у Бањалуци и Данијела Мрда, директор Архива БиХ.
 
Споразумом о сарадњи дефинисани су будући правци заједничких активности и програма, посебно у области истраживачких пројеката и издавачке дјелатности. У циљу боље координације договорених активности потписнице споразума ће именовати посебне представнике или контакт особе.
 
27.6.2023. - У оквиру манифестације „Принципови дани у Источном Новом Сарајеву" на Тргу Републике Србије отворена је изложба "Српске православне цркве - нацрти и пројекти 1878-1941", а која је резултат сарадње Општинске управе Источно Ново Сарајево и Архива Босне и Херцеговине. 
 
Директор Архива БиХ Данијела Мрда рекла је да су представљене важније саграђене, односно реконструисане и адаптиране православне цркве, од времена аустроугарске управе и Краљевине Југославије, те да ће шира јавност обогатити знање о историјском и културном насљеђу Срба у БиХ.

23.5.2023. - Povodom informacije koja se pojavila u medijima o prijedlogu člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića da se na 5. redovnoj sjednici Predsjedništva BiH uvrsti i razmotri prijedlog zaključaka o pokretanju konkretnih aktivnosti s ciljem omogućavanja BiH ostvarivanja uvida u arhive bivše SFRJ i preuzimanja originala i kopija koje pripadaju BiH, kao direktorica Arhiva BiH i članica Zajedničke komisije po pitanjima iz Aneksa D Sporazuma dužna sam obavijestiti javnost da je u skladu sa odredbama Sporazuma o pitanjima Sukcesije biše SFRJ koji je stupio na snagu 02.06.2004.

IV 2023. - U prostorijama Međuopštinskog arhiva u Čačku je otvorena velika izložba "Arhivi Srbije" povodom dva jubileja  - 75 godina od osnivanja velikog broja arhiva u Srbiji i 125 godina od donošenja prvog Zakona o Državnoj arhivi 1898. godine. Na poziv Arhivističkog društva Srbije prisustvovali smo otvaranju izložbe. Nakon toga,  posjetili smo Istorijski arhiv Niš koji je povodom 75. godišnjice okupio veliki broj zvanica kako iz Srbije tako i iz regiona.

29.3.2023. - Историјски архив Ниш посјетили су директорица Архива Босне и Херцеговине мр. сц. Данијела Мрда и замјеник директора Шимун Новаковић. У разговору са директорицом нишког архива Снежаном Радовић договорена је размјена изложбе „Сарајевски атентат – историјски контекст у свјетлу докумената Архива БиХ“ која ће бити отворена крајем маја у холу Историјског архива, а том рриликом ће бити представљена и књига „Сарајевски атентат – повратак документима, чији је аутор др Мирослав Перишић, директор Државног архива Србије и историчара.

22.12.2022. - U dekanatu Filozofskog fakulteta u Palama potpisan je Sporazum o saradnji između Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Arhiva Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Sporazum su potpisali dekan Filozofskog fakulteta prof. dr Draga Mastilović i direktor Arhiva BiH mr Danijela Mrda.Sporazum predviđa širok spektar međusobne saradnje u oblasti naučnih istraživanja, organizacije naučnih i stručnih skupova, izdavačke djelatnosti, studentske prakse, zatim razmjenu informacija, iskustava i inicijativa u području naučnih istraživanja kao i druge vidove saradnje.

28.12.2022. - Директорица Архива Босне и Херцеговине Данијела Мрда и архивски савјетник Синиша Домазет посјетили су Архив Јеврејске заједнице Босне и Херцеговине, како би разговарали о могућим заједничким пројектима и подршци коју Архив БиХ може пружити, а тиче се историје Јевреја у БиХ. Ова два Архива већ имају потписан Споразум о сарадњи и данашњи састанак је организиран како би се сумирали досадашњи резултати и пронашли ефикаснији начини истраживања и преузимања дигиталних копија архивске грађе везане за дјеловање јеврејске заједнице на овим просторима.

12.12.2022. - Svečanom akademijom Arhiva BiH danas je u prostorijama Arhiva BiH obilježeno 75 godina rada ove ustanove.

Direktor Arhiva Danijela Mrda rekla je povodom jubileja da je Arhiv posebna ustanova koja je po prirodi i poslu koji radi inkluzivna i da baštini i čuva najvažnije dokumente iz istorije i kulturnog nasljeđa iz različitog perioda BiH.

studeni 2022. - Od 25. do 27.  studenoga 2022. godine održan je u Istanbulu Međunarodni znanstveni simpozij nacionalnih palača pod nazivom  “To Evaluate Palace-Museums in the 21. Century”. Na simpoziju su svoje radove predstavili predavači iz   25 zemalja, a među njima  direktorica Arhiva Bosne i Hercegovine mr. sc. Danijela Mrda. Ona se u svome izlaganju pod naslovom “Operativni problemi modernog arhiva u tradicionalnoj zgradi”   posebno osvrnula na problematiku restauracije gradiva oštećenoga  u požaru 2014. godine.

3.11.2022. - Архив је данас посјетио старјешина Старе цркве у Сарајеву, протојереј Велимир Дивљановић. Приликом посјете било је говора о о архивској грађи, историјском и културном насљеђу СПЦ коју чува Архив БиХ и подршци у научно истраживачкој сарадњи коју Архив пружа кроз доступност грађи, као и о стручним савјетима о чувању грађе и раду на документима.

Pages