Prva arhivska ustanova u BiH i član Međunarodnog arhivskog vijeća

telefon / fax: + 387-33-206-492
e-mail: info@arhivbih.gov.ba
Reisa Džemaludina Čauševića 6, Sarajevo

Подршка Турске Архиву БиХ: Потписан споразум о преузимању опреме за дигитализацију архивске грађе

14.09.2020. - У просторијама Архива Босне и Херцеговине уприличена је церемонија потписивања споразума о преузимању опреме за дигитализацију архивске грађе између Архива Босне и Херцеговине, Генералне дирекције Државног архива Предсједништва Републике Турске и Турске агенције за међународну сарадњу и координацију (ТИКА).
 
Потписивању у просторијама Архива БиХ присуствовали су директори архива у БиХ и представници ТИКА-е.
Координатор ТИКА-е у БиХ Мухамед Унал подсјетио је да су се данас окупили поводом реализације пројекта у оквиру протокола о сарадњи потписаног између државних архива Турске и БиХ.
 
"У оквиру овог пројекта планиране су и узвратне посјете експерата архива двије земље које ће радити на очувању заједничке грађе. Данас смо испоручили опрему потребну за реализацију дигитализације османске архивске грађе која се налази у БиХ", појаснио је Унал.
 
"Као резултат дигитализације османске грађе, наредни корак ће бити превођење на турски језик тих докумената, који су писани на староосманском. То ће бити веома значајно ради даљњег истраживања и анализе од стране експерата двије земље. Ради се о седам професионалних скенера. По један уређај ће бити дониран Архиву БиХ, Архиву РС-а, Хисторијском архиву у Сарајеву, архивима Унско-санског кантона, Тузланског, Средњобосанског и Херцеговачко-неретванског", рекао је Унал.
 
О данашњем споразуму и пројекту дигитализације архивске грађе говорио је и директор Архива БиХ Саша Клепић који је казао да су у трећој фази реализације овог значајног пројекта.
 
Како је казао, мјере које су подузете због ширења коронавируса нису успориле реализацију овог пројекта.
 
"Динамику ћемо договарати у наредном периоду, а у складу са ситуацијом и у једној и другој земљи", истакао је Клепић.
 
Указао је и на значај и добру сарадњу између Архива БиХ и других архивских институција у БиХ.
 
"Жеља нам је да сви заједно учествујемо и на другим пројектима који нас чекају у будућности, а има и много. Ми смо архивска служба која је јако добро организована у нашој земљи и нема ниједан разлог да заостајемо за архивима других земаља када је у питању комплетна дигитализација грађе коју баштинимо. Овај пројекат можемо третирати као један пилот пројекат гдје ћемо сами себе тестирати, гдје смо обезбиједили и почетни ниво опреме, који је јако вриједан и драгоцјен", појаснио је Клепић.
 
Захвалио се "ТИКА-и која је у склопу овог споразума нашла начин да купи ове машине".
 
"То треба да буде подстрек свим институцијама у БиХ да кренемо са размишљањем у овом правцу", рекао је Клепић.
 
Према његовим ријечима, сваки архив, њих седам у БиХ и Брчко дистрикта, је свој начин почео процес дигитализације.
 
"Када је у питању Архив БиХ, могу вам рећи да смо ми дигитализовали ни три посто грађе. Ових седам уређаја кошта преко 200.000 КМ. Споразумом којег смо данас потписали, сваки скенер прелази у трајно власништво сваког архива и на њему ће се примарно дигитализовати грађа из османског периода, а након тога сваки менаџер одређује приоритете шта ће се радити на тој машини", додао је Клепић.
 
Међу директорима архива који су присуствовали данашњој церемонији био је и директор Архива Херцеговачко-неретванског кантона Мумин Исић, Унско-санског кантона Фикрет Ковачевић, Тузланског Омер Зулић, Архива Републике Српске Бојан Стојнић и Средњобосанског кантона Споменка Пелић.
 
Видео прилог може се погледати на линку: https://www.youtube.com/watch?v=PmgcWc7fq4I