Prva arhivska ustanova u BiH i član Međunarodnog arhivskog vijeća

telefon / fax: + 387-33-206-492
e-mail: info@arhivbih.gov.ba
Reisa Džemaludina Čauševića 6, Sarajevo

Početak rekonstrukcije i restauracije depoa Arhiva Bosne i Hercegovine

01.07.2019. - Prijateljska država Katar izdvojila je donaciju u vrijednosti 129.084,78 KM (66.000,00 EUR) namjenjenu restauraciji depoa Arhiva Bosne i Hercegovine. Ambasada države Katar u BiH, Izvođač i Arhiv BiH su krajem juna izvršili sve pripremne radnje, tako da je 01.07.2019. već započeta rekonstrukcija depoa.

Važnost ovog posla najbolje ističe činjenica da je riječ o rekonstrukciji jednog od najugroženijih i najvećih depoa Arhiva BiH; depou koji je specifičan i po svojim dimenzijama i po lokaciji. Smješten je u suterenu zgrade Predsjedništva BiH, gdje je više od 70 godina služio kao prostor u kojem se pohranjivala dokumentacija najvažnijih upravnih i privrednih subjekata. Takva dokumentacija ima stalnu vrijednost i zahtijeva najbolje uvjete čuvanja. Nažalost, višegodišnji prodori podzemnih voda i nedostatak odgovarajuće hidro i termo izolacije najozbiljnije su doveli u pitanje integritet pohranjenog arhivskog gradiva.

Ovim restauratorskim radovima Arhiv BiH dobit će još jedan suvremen depo po najvišim arhivističkim standardima, čime će ispuniti jedan od svojih prvih zadataka – trajnu zaštitu preuzete dokumentacije.

Ovo nije prvi depo koji je rekonstruiran u posljednjih nekoliko godina, a dosadašnji napori Arhiva BiH garancija su da neće biti posljednji.